Jaarthema

Scoutmoedig

Op verkenning!

Scouts gaan graag op verkenning. En onderweg naar een nieuw avontuur kan je een blauwe plek oplopen. Dat is waar scouting voor staat: een plek waar je mag vallen en anderen je helpen opstaan. Waar mislukken niet falen is, maar een nieuwe ervaring betekent. Een leerkans. 

Scoutsspelen zitten vol risico. Verantwoord risico. Zo leer je gevaar inschatten en grenzen ontdekken. Door te verdwalen, ontdek je nieuwe wegen en nieuwe plekken. 

Maar het hoeft niet ver weg te zijn. Een jong-giver die in zijn beste Frans vraagd of hij zijn drinkbus mag vullen bij Madame of Monsieur. Samen met de Kapoenen op weg in het donker. 

Durven niet durven!

Durf! En durf toe te geven dat je niet durft. Ook dat vraagt moed. En wat voor de één spannend is, is voor de ander een fluitje van een cent. Samen een uitdaging aangaan met respect voor iedereen, ook dat is scoutmoedig.

Een moedige scouts durft ook vragen te stellen. is het overgangsritueel traditie of kies je bewust? Niet zomaar marshmellows smelten boven een vuurtje bij de Kapoenen, maar om veilig kennis te maken met vuur. Geen onmogelijke en vettige totemproef, maar erkenning geven voor hun talenten.

Tonen wie we zijn!

Scoutmoedig zijn, betekent ook tonen wie we zijn: Scouts en Gidsen, trots op ons uniform waar we voor staan. We zijn zichtbaar in onze eigen buurt, durven onze mond opendoen en een standpunt innemen. 

Maar we durven ook luisten naar ouders en buurtbewoners: zowel naar hun bezorgdheden als hun complimenten. Soms graag gezien, soms in het midden van de storm. Wie scoutmoedig kiest, blijft sterk staan. 

Jaarlied